Het inrichten van de babykamer is toch wel één van de grootste hoogtepunten tijdens de zwangerschap. Uren dagdromen over hoe het kamertje er straks uit komt te zien. En bovenal: dat kleine ukkepukkie van jullie samen dat straks in de wieg komt te liggen. Toch is het niet alleen belangrijk om op het uiterlijk van de babykamer te letten, maar ook op de duurzaamheid. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de babykamer straks vrij is van allerlei schadelijke stoffen, maar ook om je steentje bij te dragen aan het milieu. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de toekomst van je kindje.
Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Hoe richt je een babykamer duurzaam in? Hieronder volgen vier tips.
1. Andere kozijnen en beglazing
Nu je toch de gehele ruimte aanpakt, is het ook een goed moment om de staat van de kozijnen en de glazen te checken. Bestel nieuwe kozijnen in Bussum en kies voor isolatieglas om het comfort in de kamer te verbeteren en tevens energie te besparen. Met isolerend glas en de juiste gordijnen voorkom je dat er warmte uit de ramen kan ontsnappen. Hierdoor is het gemakkelijker om de temperatuur constant en aangenaam te houden. Daarnaast ontstaat er minder tocht en wordt het dus een aangenamer klimaat voor je kindje.
2. Kies voor tweedehands meubels
Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Door te kiezen voor tweedehands meubels draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, maar bespaar je ook nog eens ongelooflijk veel geld. Je kunt tweedehands meubels gemakkelijk online of bij de kringloop vinden, maar vraag ook eens gerust in het rond bij vrienden, familie of naasten of zij nog iets hebben liggen. Ook meubels die er misschien wat gehavend uitzien, kunnen nog gemakkelijk een ronde mee als je ze eenmaal de juiste aandacht hebt gegeven. Opschuren en een likje verf doen vaak al wonderen.
3. Kies voor biologisch katoen of wol
Ledikant lakens, aankleed kussenhoezen, kleding en ga zo maar door. Er is een heleboel nodig voor het vullen van de babykamer. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar wat je koopt en van welke materialen deze zijn gemaakt. Kies bij voorkeur voor biologisch katoen of wol. Deze materialen zijn minder schadelijk voor het milieu en ook nog eens beter voor het gevoelige babyhuidje. Wist je dat wol ook nog eens ontzettend handig is bij jonge baby’s omdat ze de temperatuur makkelijker reguleren? Zo kunnen wolletjes zowel in de zomer- als wintermaanden worden gebruikt en passen ze zich aan de omgeving en de temperatuur van je kindje aan. Hierdoor is het voor je kindje straks gemakkelijker om op temperatuur te blijven.
4. Accessoires voor de lange termijn
Voor de babytijd zijn ongelooflijk veel leuke en schattige accessoires te vinden. Het nadeel is dat deze decoraties vaak op iets oudere leeftijd alweer minder leuk worden. Het is minder goed voor het milieu als je telkens weer nieuwe spullen moet kopen. Bedenk daarom nu al of bepaalde decoraties ook op de lange termijn nog leuk blijven en misschien zelfs wel erg leerzaam en uitdagend kunnen zijn als je kindje ouder wordt. Let ook bij het kopen van accessoires natuurlijk op het gebruikte materiaal en kies bij voorkeur enkel voor natuurlijke materialen.