io241kuviwevn53vaig049mtdlduc

De kinderkamer opruimen in een aantal stappen

lambrisering blauw grijs behang jongenskamer kinderkamer opruimen hiphuisje

Misschien ligt het aan de gemiddelde ouder, maar volgens hen vinden de meeste kinderen het opruimen van hun kamer maar niks. Hoe gestructureerd en netjes je zelf ook bent, kinderen nemen dat niet zomaar van je over, helaas… Mijn advies? Zorg vanaf het begin voor veel opbergruimte in de kinderkamer. En moet je de kamer ontruimen voor een verhuizing? Kijk dan even naar de huis ontruimen kosten om te zien wat je ervoor opzij moet leggen. In deze blog gaan we in ieder geval kijken hoe je de kinderkamer kunt opruimen.

kinderkamer opruimen

Maak nog meer troep

Het echte opruimen begint gek genoeg met nog meer troep maken. Trek alle laden en kastjes open en gooi alles eruit en begin met sorteren per categorie. Zo zie je meteen hoeveel je van alles hebt. Maak ondertussen alle planken en laden schoon met een natte doek. Als we opruimen, scheiden we vaak speelgoed van kleren. De kledingkast, meestal beter bijgehouden door ouders, is vaak al opgeruimd. Maar door speelgoed zoals Lego, poppen, knuffels, spelletjes en knutselspullen netjes te sorteren en op te bergen, blijft het overzichtelijk. Dit maakt het voor kinderen ook makkelijker om zelf hun kamer netjes te houden. Een laatste tip: kinderen houden van verzamelen, denk aan stenen en dennenappels. Check dus regelmatig hun kamer en ruim stiekem wat van deze ‘schatten’ op voordat de kamer in een toverbos verandert. Vaak hebben ze het niet eens door als er iets weg is!

behang lambrisering blauw lichtblauw kinderkamer hiphuisje

Ga voor opbergmeubels

Geef al het speelgoed een vaste plek, passend bij hoeveel ruimte je hebt en hoe je kind speelt. Gebruik slimme opbergsystemen, zoals die van IKEA, of richt kasten en lades handig in met doorzichtige bakken, manden en ladeverdelers. Dit zorgt voor overzicht. Een vaste plek voor speelgoed helpt je kind om het na het spelen terug te zetten. Maak bijvoorbeeld een knutselkar voor knutselspullen, gesorteerd per categorie. Als je kind van lezen houdt, zet boeken op een opvallende plek en sorteer ze kleurrijk van rood naar paars (ROYGBIV-methode) voor een leuk effect. Label de opbergers met tekst of plaatjes, afhankelijk van het leesniveau van je kind, om het nog overzichtelijker te maken. Denk ook aan aan bedden met lades eronder, bureaus met opbergruimte en kaptafels waar je alles netjes kunt ordenen. Deze meubels zijn perfect om spullen in op te bergen en helpen je om de ruimte in de kinderkamer optimaal te gebruiken.

Grote schoonmaak

Zet elke maand een dag opzij voor een grondige schoonmaak. Loop alle kasten na en ruim oude spullen op, sorteer kleren die weg kunnen of opnieuw geordend moeten worden, en betrek vooral je kind hierbij. Dit houdt de kinderkamer schoon en netjes. Als je dit elke maand doet, ben je steeds minder tijd kwijt aan opruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hiphuisje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 719 reviews.