Vliesbehang aanbrengen en garantie
U heeft nodig:
• Behanglijm voor vliesbehang (bijvoorbeeld Perfax ready&roll voor vliesbehang)
• Lijmroller
• Naadroller
• Behangliniaal / schietlood
• Stanleymes
• Een zachte doek
• Gladde muur of ondergrond (in dezelfde kleur als het behang).
Temperatuur van de kamer.
Denk aan de temperatuur van de (kinder)kamer. Een temperatuur tussen 15°C en 25°C is het meest ideaal om te behangen. Bij een te hoge temperatuur droogt de lijm te snel waardoor je meer lijm moet gebruiken of de zijkanten beginnen om te krullen. Het kan ook zijn dat je behangt wat krimpt bij hoge temperaturen, waardoor je de muur gaat zien tussen de naden. Extreme kou kan er ervoor zorgen dat de lijm minder goed hecht, waardoor het behang gemakkelijker los kan laten.
Het volgende stappenplan helpt u in het vlekkeloos aanbrengen van uw vliesbehang:
- De ondergrond: omdat vliesbehang soms licht doorschijnend kan zijn, is het van belang dat de ondergrond geen sterke kleurcontrasten vertoont. Is dit wel het geval, gebruik dan een behangvoorstrijkmiddel om de muur egaal voor te strijken. Ook bij nieuwbouw of hele droge muren raden wij een voorstrijkmiddel aan.
- Voorsnijden: maakt u gebruik van behang met een patroon, zorg er dan voor dat u de banen op de juiste afmetingen voorsnijdt. Deze stap is niet nodig bij egaal behang.
- Behangplaksel: gebruik alleen behangplaksel speciaal voor vliesbehang (Perfax ready&roll)! Maak het plaksel aan volgens de voorschriften.
- De muur insmeren: in tegenstelling tot behangen met ‘gewoon’ behang, smeert u bij vliesbehang het behangplaksel rechtstreeks op de muur. Hiervoor gebruikt u bij voorkeur een speciale behangplakroller, die zorgt voor een egaal en spatvrij resultaat.
- Behangen: u kunt het behang nu direct droog van de rol tegen de ingesmeerde muur aandrukken. Duw de strook stevig tegen de hoek met het plafond aan. Heeft u een schuinlopend plafond, kunt u de behangstrook het beste iets te lang nemen en tegen het plafond omvouwen. Als de strook ‘zit’, kunt u de uitstekende ‘flappen’ met een spatel induwen en vervolgens met een stanleymes verwijderen. Gebruik een schietlood om de stroken loodrecht uit te lijnen. Voorkom overlappingen met vorige banen.
- Aandrukken: vliesbehang is vrij stug. U kunt voor het aandrukken van de naden dan ook het beste een speciale rubberroller gebruiken. Druk niet te hard!
Voorkom naden in je behang met deze behang tips!
- Een eenvoudige en zeer doeltreffende tip: schilder de muur eerst in de basiskleur van het behang voordat je begint met behangen. Ga je bijvoorbeeld oudroze behang aanbrengen? Haal dan eerst een pot oudroze verf die overeenkomt met de kleur van het behang bij de bouwmarkt. Werk je met behang met een lambrisering? Schilder de muur dan in 1 kleur. Bestel eerst een behangstaal om de exacte kleur verf te laten mengen.
Het is overigens niet per se nodig om de hele muur te schilderen. Controleer de breedte van de behangbanen en meet waar de naden van het behang komen te zitten. Reken bij de eerste baan 5 cm extra zodat je een snijmarge hebt om het behang netjes in de hoek af te werken. Teken eventueel met een dunne potloodlijn waar de naden moeten komen en breng daar met een smal verfrollertje (ongeveer 10 cm breed) een strook verf aan in de juiste kleur. Laat dit goed drogen, en je bent klaar om te behangen! - Iedere baan is genummerd, waarbij baan 1 de meest linkerbaan is. Dit betekent echter niet dat je altijd met deze baan moet beginnen. Het is vaak beter om vanaf het raam te behangen, vooral bij donker behang. Zo valt het licht op de naden, waardoor deze minder opvallen.
Voordat je begint, kun je het beste alle banen op maat snijden. Tip: laat het nummer bovenaan de banen staan, zodat je altijd weet welke baan welke is. Leg de banen vervolgens in de juiste volgorde en begin met de baan aan de kant waar het meeste licht binnenvalt (raamkant).
Plak vervolgens elke volgende baan van het raam af en bewaar de eerste baan voor het laatst.
Vliesbehang verwijderen
Vliesbehang verwijderen is zo eenvoudig, dat er niet eens een stappenplan nodig is: u trekt het behang simpelweg baan voor baan droog van de muur! U hoeft niet te stomen, niet te weken en zult weinig last hebben van vastzittende stukjes. Over de glasvezel-ondergrond die achterblijft kunt u eenvoudig opnieuw behangen.
Indien u geen ruime ervaring heeft met behangen van vliesbehang en om schade of verkeerd gebruik tijdens het behangen te voorkomen adviseren wij om een vakman in te huren.
Hip Huisje is niet verantwoordelijk voor het verkeerd verwerken van het behang waardoor kieren, bobbels, vlekken etc. kunnen ontstaan.
Garantie en klachtenbeleid behang:
Tip: Plan pas een behanger in nadat je het behang in huis hebt en hebt gecontroleerd.
Bij het kopen van behang is het van groot belang om na levering het product te inspecteren op productiefouten, zoals kleurverschillen of onvolkomenheden in het patroon voordat je het installeert of een behanger inhuurt. Als er een probleem is, stuur ons dan een e-mail met foto’s van het defect. Indien de klacht gegrond is, zorgen wij voor vervanging van het behang.
Bij een klacht vergoeden wij geen bijkomende kosten, zoals installatiekosten of andere extra uitgaven.
Als het behang al is geïnstalleerd en je ontdekt daarna een fout, vragen we je om duidelijke foto’s van het product waarop de fout zichtbaar is. In het geval van een goedgekeurde klacht leveren wij nieuw behang aan maar vergoeden wij geen installatiekosten of andere extra uitgaven. Daarom raden wij altijd aan het behang vooraf goed te controleren en de banen uit te leggen op de grond. Zo ben je verzekerd van een soepele afhandeling bij eventuele klachten.