io241kuviwevn53vaig049mtdlduc

Zo zorg je voor een rustgevende babykamer: 8 tips 

muursticker hartje in roestbruin naturel meisjeskamer hiphuisje kopiëren

Een babykamer moet er uiteraard leuk en knus uitzien, maar het is minstens zo belangrijk dat je baby er slaapt als een roosje. Daarom geven we je een aantal tips voor een rustgevende babykamer. 

rustgevende babykamer baby gapen

Kies een kamer waar voldoende licht aanwezig is

Uiteraard heeft niet iedereen de mogelijkheid om te kiezen, het kan goed zijn dat er maar één extra kamer beschikbaar is. In dat geval moet je roeien met de riemen met je hebt. Heb je echter wel de keuze, ga dan voor de kamer met het meeste licht. Het natuurlijke licht helpt om je baby ’s ochtends rustig wakker te laten worden. Met een goed verduisterend gordijn kun je er dan alsnog voor zorgen dat het donker in de kamer is, mocht dat nodig zijn. 

Denk goed na over het kunstlicht

Over het kunstlicht in de kamer heb je wél volledige zeggenschap. Liever is dit niet te fel, maar zacht en warm. Een andere optie is dimlicht, zodat je het helemaal zelf kunt instellen. Let daarnaast op de positie van het licht. Zo moet je voorkomen dat het licht in de ogen van je baby schijnt. Wil je helemaal goed beslagen ten ijs komen, maak dan een lichtplan. Hierbij maak je een plattegrond van de babykamer en zet je precies uiteen hoe de ruimte verlicht wordt. Maak hierbij een onderscheid tussen:

  • Natuurlijk licht: van waar komt het natuurlijk licht naar binnen? 
  • Basislicht: het licht dat de ruimte gelijkmatig verdeelt, meestal een grote lamp aan het midden van het plafond. 
  • Functieverlichting: dit is bijvoorbeeld een nachtlampje die je gebruikt om een boekje voor te lezen. 
  • Sfeerverlichting: bedoeld om de kamer knus en gezellig te maken en dus vooral ter decoratie. 

Zet een babyprojector neer

Een babyprojector is een fantastische uitvinding om je baby tot rust te laten komen. Zo’n apparaat voorziet de kamer van schitterende, rustgevende projecties, vaak in combinatie met rustige geluiden. Een populaire projector voor baby’s en kinderen is sterrenprojector. De lichtjes die rustig over het plafond zweven dragen bij aan een heerlijke nachtrust. Interneto.nl maakte een handige lijst met de 5 beste sterrenprojectors van 2022, zodat je een weloverwogen aankoop doet. 

Maak gebruik van rustige en neutrale kleuren

De kleur van de kinderkamer bepalen.

Waar een babykamer voorheen zonder te aarzelen blauw of roze werd geverfd, zien we nu een veel breder scala aan kleuren voorbij komen. Traditioneel blauw en roze zijn niet de meest rustgevende kleuren, dus dat komt goed uit.

regenboog muursticker roze meisjeskamer sticker hiphuisje Laat felle en donkere kleuren ook links liggen en kiest voor neutrale tinten als wit, beige of pastelkleuren. Door voor de pastelvariant te kiezen, kun je alsnog voor blauw of roze gaan – als je dat wilt natuurlijk. Laat die lichte kleuren ook terugkomen in andere details in de kamer, bijvoorbeeld de gordijnen en het vloerkleed. Deze zijn daarbovenop het liefst effen en niet met drukke printjes, hoe leuk die soms ook kunnen zijn. 

Kies voor natuurlijke materialen

De materialen van de meubels in je babykamer bepalen voor een groot deel in hoeveel rust een ruimte uitstraalt. Natuurlijke materialen als riet, hout en bamboe lenen zich hier uitstekend voor. Het idee is dat je materialen gebruikt die je ook in de natuur tegenkomt en zo het rustgevende effect van de natuur nabootst.

Zet planten neer

Planten staan niet alleen bijzonder gezellig, maar zuiveren meteen de lucht en verbeteren zo dus de luchtkwaliteit van de babykamer. Een beetje oplettendheid is hierbij wel geboden, want je wilt natuurlijk geen giftige planten in de kamer van je kroost neerzetten. Voorbeelden van goede kamerplanten voor de babykamer zijn ananasplanten, bananenplanten, pannenkoekplanten, aloë veraplanten en cactussen. 

muurcirkel met naam kies kleur hiphuisje

Houd het opgeruimd

Je kunt je voorstellen dat een rommelige babykamer niet bepaald rustgevend is. Een manier om het opgeruimd te houden is door te zorgen dat alle spullen een vaste plek hebben en er voldoende opbergruimte is. Hier zorg je niet alleen met kasten voor, maar ook met leuke opbergdozen- en manden. 

Zet de kamer niet te vol

Om een rustige babykamer te creëren, moet je voorkomen dat de babykamer vol met spullen staat. Je kunt nog zo goed opruimen, maar dan blijft het rommelig ogen. Less is more! Houd het alleen bij de nodige meubels en waak voor te veel accessoires. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hiphuisje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 719 reviews.