Meer groen op de kinderkamer? Vooral doen!

meer groen op de kinderkamer met planten - hiphuisje

Het is tegenwoordig enorm populair om veel planten in huis te halen. Dat is ook niet zo gek, want het staat heerlijk fris, groen en gezellig en ze zuiveren ook nog eens de lucht. Planten zijn een goede toevoeging aan elke kamer in huis, en de kinderkamer hoort daar absoluut bij. Helaas wordt die laatste nog wel eens overgeslagen, terwijl baby’s en kinderen ook hartstikke blij worden van een schone omgeving en meer groen. 

Planten op de kinderkamer

Planten hebben een luchtzuiverende werking en passen daarom heel goed op een kinderkamer. Kies daarom voor meer groen op de kinderkamer! Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Bepaalde soorten planten zorgen zelfs voor een betere luchtvochtigheidsgraad. Dit voorkomt droge oogjes en je kindje wordt uitgerust en fris wakker. Het kan zelfs positief werken bij allergieën. Met planten kun je alle kanten op, dus hoe groot of klein de kamer ook is er is altijd een geschikte optie. Planten vind je namelijk in alle soorten en maken. Groot of klein, op de grond of in een leuk hangend potje aan het plafond of een rekje aan de muur. Een populair thema voor de kinderkamer is nog steeds een jungle kamer. Dit zie je vaak terug in een leuk behang aan de muur, maar nog leuker zijn dan natuurlijk echte planten. 

planten op de kinderkamer

Samen voor de planten zorgen

Planten zien er niet alleen leuk uit in een ruimte, maar kunnen kinderen ook helpen leren over de natuur en het is een mooie manier om samen voor de planten te zorgen en kinderen al met jonge leeftijd kennis te laten maken met die verantwoordelijkheid op een laagdrempelige manier. Vertel je kind wat meer over de planten en hoe je ervoor kunt zorgen. Afhankelijk van de leeftijd is ondersteuning daarin natuurlijk wel nodig. Het verzorgen van de planten hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot planten op de eigen kamer. Ook buitenplanten zijn hiervoor goed geschikt. Kies voor een stevige plantenbak die lang meegaat en waar de kinderen makkelijk bij kunnen. Goede planten om mee te beginnen zijn bij uitstek kruidenplanten. Kinderen maken kennis met verschillende geuren en smaken en ze kunnen ook direct worden ingezet om samen mee te koken. Op zoek naar een geschikte bak voor buiten waar je jarenlang plezier van kunt hebben samen met de kids? Lees daarover dan meer informatie

Wat planten moet je vermijden?

Ben je van plan planten op de kinderkamer, of ergens anders in huis te plaatsen, houd dan wel in je achterhoofd dat niet alle planten daarvoor geschikt zijn. Planten met een sterke geur kun je beter niet op het kamertje zetten, die kunnen vrij overweldigend zijn. Denk bijvoorbeeld aan jasmijn. Deze kun je dus beter vermijden. Ook cactussen zijn meestal niet de beste keuze. Hoewel ze over het algemeen gemakkelijk te onderhouden zijn, kunnen de naalden van cactus natuurlijk pijnlijk zijn voor grijpgrage kinderhandjes. Wanneer de kinderen wat ouder worden kun je ze hier voor waarschuwen en is het beter te begrijpen. Maar vooral bij jonge kinderen gaat dit nog wel eens mis. Daarnaast zijn sommige planten giftig en kunnen dus gevaarlijk zijn voor kinderen. De aanraking of inname van zo’n plant kan zorgen voor huidirritatie, overgeven, buikpijn en echt ernstige gevolgen hebben en moet te allen tijde zo snel mogelijk behandeld worden. Deze planten kun je dus beter niet in huis halen en zeker niet op de kinderkamer neerzetten. Dit zijn onder andere de Ficus, Dieffenbachia en de Oleander. Doe altijd goed onderzoek naar de planten die je al in huis hebt of gaat aanschaffen.  

grote plant kinderkamer decoratie hiphuisje

Welke planten zijn geschikt?

Let dus altijd goed op welke planten je in huis haalt. Gelukkig blijven er nog heel wat planten over die wél geschikt zijn. Niet alleen omdat ze niet gevaarlijk zijn, maar ook vaak makkelijk in de verzorging. Zo zijn vetplanten een perfecte keuze. Ze zijn er in allerlei soorten en zien er soms wonderbaarlijk mooi of bijzonder uit. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te onderhouden en hebben ze niet veel water nodig. Mocht je ze een keer vergeten in de vakantie, dan is er nog geen man overboord. Een pannenkoekenplant of bananenplant hebben wat meer water nodig, maar als ze op een lichte plek staan groeien ze lekker door en hebben ze verder weinig onderhoud nodig. Wil je de beste luchtzuiverende planten kies dan voor een een Areca-palm, Sansevieria of Dracaena. Stuk voor stuk echte toppers die ook niet snel kapot te krijgen zijn. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hiphuisje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 661 reviews.
Deze website maakt gebruik van cookies om je de best mogelijke online ervaring te bieden. Klik op accept om verder te gaan.