4 manieren om de groei van je kind bij te houden

Blog groei van je kind bijhouden hiphuisje

De groei van je kind bijhouden.

Vraag jij je wel eens af hoe lang jouw kindje gaat worden? Of ben je nieuwsgierig of jouw zoon of dochter (te) groot/klein is voor zijn leeftijd? Dat vraagt waarschijnlijk iedere ouder zich af, immers als ouder wil je graag weten of jouw kindje goed groeit. In de eerste maanden groeit je baby vaak als kool. Voor je het weet is jouw kleine frummeltje al niet meer zo ieniemienie. Daarna gaat het iets minder snel, en zie je elk jaar jouw kind een stukje verder groeien. Als ouders volg je de ontwikkeling en groei van je kindje op de voet. De groei van je kind bijhouden kan op verschillende manieren. Een groeicurve, groeimeter of logboek om de groei bij te houden zijn hiervoor handige hulpmiddelen.

groter groeien kind groeimeter

Wat is een groeicurve?

Tijdens de eerste 4 jaar van jouw kindje ga je periodiek naar het consultatiebureau. Op het consultatiebureau maken ze gebruik van een groeicurve om de lengte van je kleintje te meten. De groeicurve is een gestandaardiseerde grafiek die de gemiddelde groei van een grote groep kinderen op verschillende leeftijden weergeeft. Er bestaan internationale groeicurves, maar in Nederland wordt vaak rekening gehouden met je afkomst. De groei van een kind is namelijk deels erfelijk bepaald. Kinderen met een Aziatische achtergrond hebben bijvoorbeeld een andere groeicurve dan kinderen met een Nederlandse afkomst.

Het consultatiebureau gebruikt de groeicurve om te kijken of jouw kindje groeit volgens de gemiddelde groei van kinderen uit dezelfde leeftijd. Bijna geen enkel kind groeit precies volgens de middellijn van de groeicurve. Het is dus normaal als jouw kindje een paar centimeter groter of kleiner is dan de gemiddelde groeicurve. Graag de groeicurves bekijken en downloaden van TNO? Klik dan hier voor de website: groeicurves.

groeimeter muursticker regenboog roze hiphuisje

Een groeilogboek

Je kan ook zelf de groeicurve van je kindje bijhouden. Na een bezoek aan het consultatiebureau krijg je een groeiboekje mee waarin je de gegevens kunt noteren en de groei van je kindje kunt volgen. Liever digitaal? Er zijn tegenwoordig veel verschillende apps waar je de groei van je kindje kunt bijhouden.

Ook bestaan er logboeken voor de groei van je kindje. In deze boeken kan je niet alleen de groei van je kindje noteren, maar ook foto’s plakken en notities maken. Zo houd je zowel de groei als ontwikkeling van je kindje bij. Leuk om later nog eens door te bladeren.

Persoonlijke groeicurve maken

Wanneer je zoon of dochter al wat ouder is kan je ook samen meten en een persoonlijke groeicurve bijhouden. Dit is helemaal leuk als je kindje bijvoorbeeld uitkijkt naar de streeflengte van 1,5 meter om in de achtbaan in de Efteling te mogen.

Hoe kan je de lengte van jouw kindje meten? Laat jouw kindje rechtop tegen een muur staan en zet een streepje op de muur waar zijn of haar hoofd de muur raakt. Vervolgens kun je de resultaten in een grafiek bijhouden waarbij je de leeftijd en het aantal centimeters noteert. Na verloop van tijd kan je je lijntjes trekken tussen de puntjes. De lijn die hierdoor ontstaat is de persoonlijke groeicurve van jouw zoon of dochter.

groeimeter naturel hartje pauw meisjeskamer hiphuisje

Een leuke groeimeter aan de muur

Streepjes zetten op de muur is leuk, maar wellicht vind je dat zonde van de muur. Een groeimeter is dan een must-have. Kies bijvoorbeeld voor een groeimeter van textiel met ophangkoord. Hierdoor kun je zelf de hoogte van het ophangen bepalen en hem zo nodig verplaatsen. Wat dacht je van een superhelden groeimeter voor jouw zoontje? Of een meetlat met een lieve leeuwenkop. Voor een meidenkamer is een meetlat met een pauw en hartjes super leuk.

Groeimeter als muursticker

Naast stoffen groeimeters heb je ook groeimeters als muurstickers. Hierdoor kun je de groeimeter op de muur, deur of op een kast plakken. Zo kan je direct een saai oppervlakte een leuke make-over geven. Kies bijvoorbeeld voor een groeimeter met naam zoals de muursticker met lama’s en cactussen of een muursticker met dieren onderweg. Met de kussens, vlaggen en posters uit hetzelfde thema kun je zo gemakkelijk de kinderkamer omtoveren tot een echte themakamer.

Groeimeter muursticker met dieren onderweg - hiphuisje

Hoe lang wordt jouw kindje?

Met een meetlat kijk je hoe lang jouw kindje is. Wil je weten hoe lang je kindje uiteindelijk wordt? Dat is vaak moeilijk te voorspellen en te meten. Niet alleen de afkomst van je kindje bepaalt de lengte, maar ook de leefomstandigheden en voeding spelen een rol. Over het algemeen geldt dat jongens gemiddeld groter worden dan meisjes en dat kinderen met lange ouders vaak zelf ook lang worden.

Maar net zo als bij de groeicurve zijn deze gegevens gebaseerd op gemiddeldes. Ieder kind is anders en alles mogelijk. Oftewel: the sky is the limit!

groeimeter met ruimtevaart hiphuisje kopieren

Ook op zoek naar zo’n leuke groeimeter? Bekijk dan snel de groeimeters uit onze webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hiphuisje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 661 reviews.
Deze website maakt gebruik van cookies om je de best mogelijke online ervaring te bieden. Klik op accept om verder te gaan.