io241kuviwevn53vaig049mtdlduc

De juiste verlichting voor jouw woning

verlichting voor jouw woning - blog-hiphuisje

Waar moet je aan denken bij het verlichten van jouw woning?

Het lijkt zo vanzelfsprekend: licht in huis. Dat is het natuurlijk niet. Met verlichting kun je namelijk heel veel doen. Zowel op het gebied van sfeer als functionaliteit. Denk alleen maar aan de lichttemperatuur van een lamp. Het maakt behoorlijk verschil of je voor warm wit of koel wit kiest. Bovendien maakt het ook uit voor wat voor verlichting je kiest. Kies je voor conventionele verlichting of voor LED? Er is enorm veel mogelijk. 


Ga jij binnenkort een nieuwe woning verlichten? Of wil je eens iets veranderen in je huidige woning? Dan is het verstandig om over een goed lichtplan te beschikken. Maar waar moet je dan eigenlijk allemaal aan denken? Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij. 

hutomo abrianto X5BWooeO4Cw unsplash

Conventionele verlichting of LED? 


Ga je op zoek naar nieuwe armaturen en lampen? Dan is het ook goed om jezelf de volgende vraag te stellen: kies je voor conventionele verlichting of LED van Ledwereld.nl? De populariteit van ledlampen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Niet zonder reden. Ledlampen dragen bij aan een lagere energierekening, zijn ontzettend duurzaam en hoeven ook veel minder vaak vervangen te worden als conventionele verlichting. Kortom: met ledlampen bespaar je geld én draag je je steentje bij aan het milieu. 


Sommige mensen laten zich in het begin nog afschrikken door de aanschafprijs van een ledlamp. Ze zijn inderdaad een stuk duurder dan conventionele verlichting. Besef echter wel dat de lampen ook over een veel langere levensduur beschikken en minder elektriciteit verbruiken. Het is dus even een investering, maar deze haal je er binnen korte tijd weer uit. 

kirill 9uH hM0VwPg unsplash

Lichtplan maken 


Bij het verlichten van een ruimte is het belangrijk om een lichtplan op te stellen. Hierbij moet de juiste balans worden gevonden tussen de verschillende lichtsoorten. We onderscheiden de volgende lichtsoorten: 

    • Basisverlichting: dit is de verlichting die direct aangezet wordt bij het betreden van de ruimte. De verlichting die de gehele ruimte in één keer verlicht. De basisverlichting bestaat vooral uit plafondlampen. De intensiteit van deze lampen is best heftig. Je zou er eventueel ook een dimmer op aan kunnen sluiten. Op die manier kan de basisverlichting ook dienen als sfeerverlichting.
    • Werkverlichting of functionele verlichting: deze verlichting is speciaal bedoeld om het werken of specifieke taken te vergemakkelijken. Een goed voorbeeld is een leeslampje bij het bed. Deze geeft extra veel licht, waardoor het lezen eenvoudiger wordt. Kenmerkend voor werkverlichting is dat deze een geconcentreerde lichtstraal hebben, zodat je je beter kunt focussen op de taak. Werkverlichting is effectiever dan enkel basisverlichting.
    • Sfeerverlichting: het woord zegt het eigenlijk al. Deze verlichting is bedoeld ter aanvulling van de basisverlichting. Deze verlichting is niet functioneel bedoeld, maar enkel om de sfeer in de ruimte te versterken. Hierbij denk je voornamelijk aan warm, sfeervol licht. Sfeerverlichting is meestal diffuus. Dit betekent dat de lichtval indirect is.

jp valery F2SrBdv9swk unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hiphuisje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 719 reviews.