Een kinderkamer inrichten is één van de leukste dingen om te doen. Een stijl of thema kiezen, kleuren uitzoeken, accessoires shoppen. Het liefst wil je voor je kind natuurlijk een grote slaapkamer, maar niet iedereen heeft een even groot huis met grote kamers. Soms moet je het doen met een kleiner oppervlakte voor het inrichten van een kinderkamer.
Woon je bijvoorbeeld in een tiny house, een containerwoning of een gedeelde woning, dan heb je minder ruimte voor een kinderkamer. Dit wil echter niet zeggen dat je geen geweldige en gezellige kamer in kunt richten. We geven je graag een aantal tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer, zodat je kind een eigen kamer heeft die zowel functioneel als gezellig is.
Kies voor lichte kleuren
Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, net zoals een drukke verzameling van veel verschillende kleuren alles optisch kleiner doen lijken. Lichte kleuren in dezelfde tint laten een ruimte juist groter lijken. Kies dus voor één of twee lichte basiskleuren. Dat hoeft helemaal geen wit te zijn (maar mag natuurlijk wel). Je kunt ook denken aan pasteltinten zoals lichtblauw en zachtroze. Kleuraccenten breng je aan in de vorm van kleurrijke accessoires, zoals een lamp met een fleurige lampenkap, knuffels, een rol gordijn in een vrolijke kleur of schilderijtjes aan de muur.
Zet het niet te vol
Het is verleidelijk om veel in een kamer te zetten. Maar hoe voller je de kamer zet met meubelen en accessoires, des te minder ruimte blijft er over om te spelen, knutselen of huiswerk te maken. Bovendien is een volle ruimte optisch druk. En een slaapkamer is nu juist ook om te ontspannen en lekker te slapen.
Kijk ook naar wat er werkelijk in de kinderkamer moet staan. Extra dekens bijvoorbeeld, seizoenskleding die je op dat moment niet nodig hebt en knutselspullen kunnen ook best in een gangkast of de ouderlijke slaapkamer worden bewaard.
Kies voor praktisch
Om te voorkomen dat het te vol wordt, maar om toch alles uit de ruimte te halen, kies je voor praktische meubelen. Een hoogslaper bijvoorbeeld, waarbij je de ruimte onder het bed inricht als werkplek of speelhoek. Kasten die helemaal tot aan het plafond lopen – bij voorkeur met deurtjes zodat je niet ziet wat er in de kasten ligt en het geheel rustiger oogt – zodat je alle ruimte goed benut. Een tafeltje met laatjes en een kist die tegelijk dienst doet als zitmeubel en opruimplek zijn ook goede manieren om praktisch met de ruimte om te gaan.