io241kuviwevn53vaig049mtdlduc

Kinderkamer duurzaam inrichten: tips & inspiratie

behang lambrisering bruin beige naturel behang voor de kinderkamer of speelplek duurzaam hiphuisje

Onze kinderen groeien op in een heel andere wereld dan wij deden. Er is meer gaande. Niet alleen negatieve dingen. Denk ook eens aan de opkomende interesse in verduurzaming. Steeds meer mensen dragen hun steentje bij aan een groenere wereld. Doen er alles aan om de wereld mooi te houden. Dat hopen we uiteraard ook door te geven aan onze kleintjes. De slaapkamer is dan uiteraard de beste plek om te beginnen.

De kinderslaapkamer is de plek waar ze tot rust komen, heerlijk spelen, zichzelf kunnen zijn en in feite opgroeien. De kamer moet rustgevend zijn, een echte toevluchtsoord voor je kindje. Maar hoe zorg je ervoor dat de ruimte niet alleen heel praktisch is, maar ook duurzaam wordt ingericht? In dit artikel vind je enkele tips en bieden we de nodige inspiratie.

Temperatuur constant houden

De juiste temperatuur is in de slaapkamer van essentieel belang. De temperatuur moet tussen de 18 en 23 graden liggen. Zo voorkom je dat de nachtrust verstoord wordt door een te hoge of te lage temperatuur. Dat betekent in de zomermaanden dat je er dus vooral op moet letten dat het niet te warm wordt. In plaats van een ventilator zou je hierbij slim gebruik kunnen maken van de raambekleding. Investeer bijvoorbeeld in goede zonwering en sluit de raambekleding op een warme dag. Zo blijft de warmte relatief eenvoudig uit de slaapkamer.

Kinderslaapkamer verwarmen

In de winter kan het soms erg koud zijn. Overdag verwarmen is dan geen overbodige luxe. Maar hoe pak je dat aan zonder al te veel gas te gebruiken?

De duurzaamste oplossing is natuurlijk het vinden van een alternatief voor stoken op gas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van een warmtepomp. Met een warmtepomp heb je bijna geen gas meer nodig. De warmtepomp wint warmte uit bodem, lucht of grondwater. Dit gebruikt de pomp voor 80% om hernieuwbare energie te maken. Voor de resterende 20% procent heeft het elektriciteit nodig.

Bij de kosten van een warmtepomp moet je dus niet enkel denken aan de aanschafkosten, maar ook aan de verbruikskosten. Hoewel je dus bespaart op het verbruik van gas, kan je dit dus wellicht wel merken aan de hoogte van de elektriciteitsrekening. Het is goed om hierbij stil te staan. Meestal weegt dit echter niet op tegen de besparing en ben je onder de streep alsnog goedkoper uit. Om nog maar te zwijgen of het feit dat het een zeer duurzaam alternatief is voor het verwarmen van de kinderslaapkamer. Vraag dus gerust informatie op en onderzoek de mogelijkheden.

Duurzame meubels kopen

Een van de eerste dingen die je moet doen bij het inrichten van een kinderkamer is het kopen van de juiste meubels. Denk goed na over het soort meubels dat je koopt en vooral het materiaalgebruik.

Besef goed dat een jong kind meestal nog niet al te zuinig is met zijn of haar spullen. Een bed wordt al gauw als trampoline gebruikt en laden worden niet al te zachtjes uit de kast getrokken. Daarom is het belangrijk om voor hoogwaardige en duurzame materialen te kiezen. Deze kunnen tegen een stootje, gaan lang mee en hebben geen extra belasting gevormd voor het milieu tijdens het productieproces.

Wil je het nog duurzamer? Denk dan eens aan de aanschaf van tweedehands meubels. Veel meubels worden te koop aangeboden en kunnen nog prima meerdere jaren mee. Zeker als je ze zelf nog wat opknapt. Zonde om dan alles nieuw te kopen. Een tweedehands kinderkamer is zowel goed voor je portemonnee als het milieu.

Duurzame vloer

Een duurzame kinderkamer toont zich in alle basiselementen van de ruimte. Van het behang aan de muur tot de vloer. Ook op het gebied van vloeren kan er flink verduurzaamd worden. Kies in elk geval voor een vloer die lang meegaat.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een echte houten vloer. Kies voor hout met een FSC-keurmerk om verzekerd te zijn van de duurzaamste optie.

Een andere optie is bamboe. Ook dit materiaal wordt steeds vaker toegepast in de kinderkamers. Bamboe is van nature een zeer duurzaam materiaal. Het groeit snel en is dus gemakkelijk te kweken. Bovendien beschikt het materiaal over verschillende kenmerken die het extra duurzaam maken. Hierbij kun je denken aan hypoallergene kwaliteiten, maar ook extra kracht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hiphuisje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 739 reviews.