Kon jij als kind ook uren weggedoken zitten met je neus in een boek met een mooi verhaal? Lezen is dé manier om de fantasiewereld van je kind te prikkelen. In verhalen kan immers van alles zomaar gebeuren, wat in het echte leven niet kan. Sprookjes, ridders, schatten van piraten en gruwelijke monsters… er valt heel veel te ontdekken. Lezen is heel belangrijk, want lezen en voorgelezen worden helpt enorm met de taalontwikkeling van je kind. Lezen vergroot namelijk de woordenschat van je kind. In veel verhalen staan immers woorden die je niet dagelijks tegenkomt. Daarnaast zal spelling en grammatica beter beheerst worden. Dat geeft een voorsprong op school!
Lezen is stom
Veel kinderen vinden lezen niet leuk. Het lijkt namelijk wel op schoolwerk. Vooral als je nog niet zo goed kan lezen moet je er moeite voor doen om te begrijpen wat je leest en waar een verhaal overgaat. Het kan dan een hele strijd zijn om je kind met de neus in een boek te krijgen. En die strijd zorgt er weer voor dat je kind een nog grotere hekel krijgt aan lezen. Dus is het aan ons volwassenen om te laten zien dat lezen hartstikke leuk is – en die tablet of mobiele telefoon even aan de kant mag.
Geef het goede voorbeeld
Begin met het goede voorbeeld te geven en lees vaker voor. Samen lezen is hartstikke leuk. Het schept namelijk een band tussen jou en je kindje. Leg ondertussen moeilijke woorden uit als je kind daar om vraagt. Dat is meteen goed voor de woordenschat. Pak ook wat minder je tablet of mobieltje en ruil ze in voor een echt boek. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Koop leuk leesmateriaal
Kinderen willen zich best verliezen in een mooi verhaal als het boekje aansluit op hun belevingswereld en woordenschat. In de boekenwinkel of in de bibliotheek zijn de boeken daarom op leeftijd ingedeeld. Je kan natuurlijk om advies vragen aan een medewerker om zo het beste boek te vinden waar je kind uren in wil lezen. Ook strips zijn lekker om te lezen en goed voor de woordenschat. De plaatjes helpen namelijk om de woorden die erbij staan beter te begrijpen.
Creëer een leeshoek
In iedere grote of juist knusse kamer is er altijd ruimte te vinden voor een leeshoek. Als je comfortabel zit en rust hebt om je te verliezen in een boek, dan ga je er vaker zitten. De ingrediënten voor een gezellige leeshoek zijn:
– een plek om te zitten: dit kan een bankje zijn in het raam, maar ook een zitzak of grote kussens voor op de vloer;
– een lamp voor voldoende licht bij het lezen;
– een boekenkastje;
– boeken en tijdschriften waar je kind dol op zal zijn.
Je maakt deze leeshoek natuurlijk de stijl van de kamer zelf, zodat het perfect aansluit bij de rest van het interieur. Er zijn tal van mogelijkheden te bedenken om de leeshoek aan te kleden. Kinderen houden wel van bijzondere plekken. Zo zou je ook een nis tussen twee kasten kunnen inrichten als leeshoek. Versier de leeshoek met karakters uit de favoriete boeken van je kind, zo wordt lezen nog leuker. Laat de leeshoek met je kind en de kinderkamer mee veranderen, zodat je kind ook als hij of zij ouder wordt, een fijne plek heeft om weg te duiken in een mooi verhaal.
Wissel geregeld van boekjes
Steeds weer hetzelfde verhaaltje (voor)lezen kan ook gaan vervelen. Daarom is het goed om de boekjes van je kind geregeld te rouleren. Zo blijven de verhalen fris en nieuw. Ruil eens boeken met andere ouders – maar niet dat ene boek wat echt favoriet is natuurlijk. Of leen van elkaar.
En ook…
Laat je kind ook meebeslissen met de aanschaf van een boek, zodat ze er enthousiaster van worden om het thuis te lezen. En lees het boek ook zelf. Dan weet je waar het over gaat en kun je er later samen over praten. Voor veel kinderen is dat fijn, want hoe ouder je wordt, des te spannender en ingewikkelder worden de verhalen.
Meer lezen is belangrijk
Er moet meer gelezen worden en meer worden voorgelezen. Uit onderzoek van de Onderwijs Inspectie blijkt namelijk dat veel kinderen slecht lezen. Door lezen leuker te maken met een eigen gepersonaliseerde leeshoek met leuke boekjes, strips en tijdschriften, zal je kind sneller een boekje pakken. Dat is goed voor de taalontwikkeling en je kind is minder digitaal bezig. Daar gaat je kind veel profijt van hebben.